a marvellous 2010

in the eve of new year,some…

just love to dance,and they danced.

just love to sleep,and they slept.

just love to count,and they counted down.

just love to gaze,and they gazed to the stars.

just love to watch,and they watched the fireworks.

Many beautiful and nice things to do,but it’s been a year now.Hope this new year promise something as beautiful and as nice what a life is.

“Life is like a flavour,some are yummy but some are not.Which flavour would you choose?”

have a bless and wonderful new year ahead!!!Happy New Year 2010! 🙂

Advertisements

Bento kyaraben:presentation is as important as preparation

“bila kamu berhenti mengejar dan kamu yang dikejar…”

**************

aku tgh layan satu cite Jepun dan ternampak satu bende comel nk mati.

Comel betul.

Buat aku angkat tangan letak kt muka dan tarik-tarik kulit muka aku.

Comel betul-betul.

Aku tekan butang previous nk tgk bende comel tuh.

Tak cukup lagi…

Aku siap pause lagi scene tuh.Nak tgk betul-betul bende comel tuh.

Mate aku yg sepet ni terus terbukak besar mcm katun jepun kalau diorg nmpk bende-bende diorg suka.

Air mata aku pun nk terkeluar sbb comel gile bende tuh.Aku juga rasa mahu terjerit, “COMEL!!!!!!”

“weyyyyyy..apesal comel nk mampus nieee???” kata aku 🙂

bende comel yg aku cakap tadi

Ni la die. “Bento“-lunch set org Jepun.Ade banyak jenis bento dan ini jenis “kyaraben

Ape?

Biase jer?tak comel pun?

Tapi, kan comel tuh?raksakse Totoro dlm bekas tgh tido ternganga dan die tido atas sayur-sayur tuh..

kawai-kawai ee dess”

ok xpe.Tingkatkan lagi tahap kecomelan dengan ini:

korang sanggup makan ni?

dan lagi…

kucing riang ria dlm bekas.

aku terus berangan nk buat bento kyaraben ni.

Lepas tuh,aku letak atas meje,duduk dan tengok je,xnak makan.Comel sgt dowh xsanggup makan.

Kalau yg aku bwt nnti comel lagu yg atas-atas tuh la.

Kalau tak…

“hello :),nguppp..” hehe.

Ngupp pn ngupp jugak..tapi tgk la,halal ke haram jgn pakai bantai je..Astagfirullahalazim..mcm nie :p

amaran: babi itu kan HARAM

haha.

macam-macam binatang ada

korang tengok gamba kt atas tuh.Perasan x?ade satu raksakse kt bawah.Die bwt dr sayur hijau.Comel kan?

Kalau aku xsuke sayur pun,aku terus suke.

Tapi raksakse hijau tuh mcm raksakse yg ultromen lawan dlm cite die kan?

klo budak-budak yg xnak jugak makan sayur even kite dh bwt bentuk raksakse nie,mesti die kate sbb raksakse jahat,dan die xnak jadi raksakse.kan?

xgune pnye budak~ciss.xpe..kite bwt bentuk superhero pulak atau katun fav diorg..

super mario

WALL-E..drama majority tanpa dialog yg sweet~

meatballs tuh nmpk sedap

untuk sape-sape yg suke duduk depan lappy or com or main nintendo,ini untuk anda..

kreativiti yg melampau

ingat senang nk bwt bentuk-bentuk ni?Susah woo~~sbb tuh aku search jugak la care-care nk bwt.Rupenye-rupenye diorg kt Jepun ade jual acuan die,mcm klo korang nk buat bentuk Hello Kitty ade la acuan kepala hello kitty tuh diorg jual.Dan bermacam-macam lagi!!! (ini buat aku mahu terbang terus ke Jepun dan beli)

melampau pulak.

tapi klo buat gune tangan je xde acuan,korang rse jadi x?

asyik main game jew,makan jom

dan berlambak-lambak lagi bento kyaraben yg comel..

sungguh berlambak..aku search gmba-gmba bento kyaraben dan tekup muke kt bantal

sebab semue..mmg semue..”alaaaaaaa comelnyerrrrrr”

melampau tak klo aku amik culinary arts nye course untuk blaja bwt bento kyaraben nih?

hehee..ya aku rase itu agak melampau kerana yang ade ni pun masih tidak terhabes.

sekian.

p/s:sape-sape yg bwtkan bento kyaraben ni untuk aku,mmg la..

mmg ape ek?mmg..hiisshh~~waa sukenyerrr,sape-sape amik culinary arts bwt bento kyaraben,knal leh?>hee~

in my mind in your dreams

sakit tekak dan tidak reti-reti berhenti minum air sejuk.

kong-kong (bunyi aku batuk)

aku irritated dengan batuk ini.

Sorry juga untuk sesiapa yg ter-irritated.

****

minta-minta dan minta (even aku mintak sekali je..tp kire byk sbb mcm2 hal mintak)

“aku malu la nk mintak-mintak nih..”

macam mne nk mintak ngn heartless ek?

orang yang meminta pun segan,mcm mane lak ngn  orang yg diminta?

ape la korang rase apabila diminta kan?

ke korang xrase ape2?

hissshhhhh~

aku benci perasaan ini. 😦

kan best klo xpayah mintak, tapi bagi je…

tapi kesian pulak org yg asyik bagi je kan?

*****

ape pasal blok aku bau rokok lak nih?

ade org isap rokok kew?

ke aku yg hisap??

hehe.

******

in your dreams

 

senyum dan sedih

hello blog!!n people who are reading 🙂

hari ini sangat best…SEBAB suhu kat luar bukan negative pun.

hanya 5 degree celcius.

aku baru bangun tido tadi..

tapi mase aku tido,aku terjaga-jaga dan terbuka-buka mata.

bila mata aku terbuka, aku pandang bilik aku…

SANGAT HORROR..aku rse mcm tgh tido dlm stor (mungkin ini waktu untuk kemas bilik)

paling xbole blah,bile aku pandang dinding..aku nmpk kaler-kaler kt dinding mcm bintang-bintang tgh ade kt dinding.

aku tutup mate aku dan bukak balik.

bintang-bintang lagi.

aku rase aku delirium

tapi xceli aku sedang mengalami hypnagogic hallucinatons-vivid dreams or hallucinations occur as the patient falls asleep or occasionally when apparently awake.

xfaham?

clik!

******************************

tanpa sepatah perkataan…

HARAM~

aku harap perasaan ku ini bagai perasaan manusia yang paling baik di dunia walau bila manusia jahat menyakitkan hati ini.

———————————————–

oh ya,Selamat Hari Natal untuk sahabat-sahabat yang meraikannya hari ini! 🙂

.:my name is Nadia:.

First of all…

this is not a self-obsession article. 🙂

i repeat ,NO (even i’m quite obsessed with this thingy actually) :p

When introducing your name, people will ask you about what does your name means???

and my answer will always, “hurmmm..entah, xtaula..baik hati dan suka menderma kot”

(actually i just put up any positive characters that was in my mind at the exact time)..hehe..duh-oh.doink.

But,as today i was so free and got nothing to do,so i search up for my name.Look, what i found!!!!!

(excited)

name that are not made up and have had a history

this is the meaning of nadia

🙂 i like the part when it says, “a touch of class,a mysterious vibe and exotic appeal”..wooo~that’s soo ME..!! (mcm gedik pulak)..kahkahkah *gelak to ownself*

another,meaning in Arabic, “tender,soft and moist”..this is funny as i imagine eating a double chocolate heaven secret recipe cake reading this.YUMMIE~~

this article is a lit’ bit BLURR..

but,you can read it if you change your screen zoom level. (into more than 100% i guess)

sweet right???? (macam orang yang namanya Nadia).

huhuhuhuhwaaaaaahhahahaha~~~

p/s: i found this in one wordpress blog, “names that are not made up and have had a history“….maybe you can find about yours pulak?kan?

.:mula-mula tidak suka, lama-lama suka:.

Anda semua mesti pernah ada perasaan tidak suka akan sesuatu, tetapi selepas menyesuaikan diri terhadap perasaan itu anda jadi suka akhirnya. 

Tidak suka kepada suka. Bukan satu cabaran yang mudah untuk menukarkan antonim pada sinonim. Itu semua memerlukan masa, pemahaman, penerimaan dan adaptasi.

Tidak suka pada suka. Mungkin kepada orang, tempat, makanan, bau, dan lain-lain.

Tetapi, di sini saya ingin menceritakan perasaan tidak suka pada suka bukan tentang seseorang, jauh pula tentang bau. Saya ingin berkongsi tentang makanan.

SUSHI.

sushi amatur yang nampak tidak kemas

Mesti ada di sini yang tidak menyukai, mengemari, mengilai(macam pontianak mengilai pula, maksud saya dari kata akar, GILA 🙂 ). Anda sama seperti saya dahulu. Antara sebab-sebab yang menyumbang perihal ini adalah:

  • SUSHI hanyir, makanan mentah tidak masak yang menggelikan.
  • SUSHI bukan satakat mahu makan, tetapi melihatnya sahaja membuatkan saya mahu muntah.
  • SUSHI membuatkan muka saya yang kelaparan berubah menjadi tidak lalu makan apabila mendengar perkataannya.
  • SUSHI dimakan bersama rencah pedas berapi warna hijau-wasabi. Wasabi pada saya rasanya seperti simen yang sedang dibancuh untuk melekatkan batu-bata dalam pembinanaan rumah atau bangunan.
  • SUSHI makanan orang Jepun yang pernah menjajah kita dan berlaku kejam(saya bukan bersifat anti-bangsa di sini), tetapi saya orang Melayu. Lebih baik saya makan makanan Melayu.
  • SUSHI mesti ada seaweed hijau. Tidak sedap. Saya tidak suka. Ini saya paling benci.
  • SUSHI dimakan menggunakan chopstick. Saya bukan kelahiran anak cina yang sejak lahir tidak pandai menggunakan tangan. Di sini menunjukkan kemalasan saya untuk mempelajari seni-seni ber-chopstick melainkan saya akan bersuamikan seorang apek di masa hadapan nanti.

Berdasarkan sebab-sebab di atas, saya tidak suka SUSHI.

“Dahulu lain,sekarang lain”

Kita berubah mengikut masa, tempat dan keadaan. Mengikut masa, tempat dan keadaan saya sekarang…

“Saya suka SUSHI“.

Sukanya saya kepada SUSHI bukan sahaja tamat di kedai SUSHI sahaja, tetapi bersambung pula di hostel di mana saya dan rakan-rakan membuat SUSHI sendiri dan makan beramai-ramai. Kami sangat gembira makan SUSHI.

Saya ada bukti. Mari lihat bukti-buktinya.

semua tidak sabar-sabar ber-chopstick sushi

 

kali pertama saya buat sushi jenis ini

berebut-rebut membuat sushi

Kesimpulannya adalah, anda akan jadi suka akan sesuatu jika anda cuba memahami dan menyesuaikan diri terhadap sesuatu yang anda tidak suka. Walaupun ia mengambil masa, tetapi hasil yang anda dapat pasti berbaloi.

nota penulis: Saya menulis artikel ini dengan bahasa baku tanpa short-form kerana saya mahu ketawa apabila membaca artikel-artikel saya sebelumnya yang telah dialih bahasa ke bahasa Inggeris. Ini kerana artikel-artikel tersebut penuh dengan bahasa rojak dan short-form. Saya telah mencuba sedaya-upaya seperti sedang menulis karangan Bahasa Melayu. Walaupun begitu, masih ada perkataan-perkataan Inggeris yang malas saya alih bahasakan. Jadi saya hanya italic kan sahaja. Anda boleh cuba dengan men-translatekan page saya nanti. Selamat ketawa. Jangan lupa cuba di page anda juga jika anda menpunyai blog sejenis saya. Pasti menarik sehingga membuatkan anda mahu menulis satu artikel baku seperti saya.

🙂

.:ribut salji tebal jahat:.

x-ray of fractures

gambar pasal 1

 

sebab gamba ni..

tadi aku tertumpahkan air teh anna, sipi-sipi nk kene baju die dh.nasib baik die sempat elak.

aku rse bersalah sgt.aku nak ganti,tapi aku xbawak cukup duit untuk beli yg baru.

so,aku hanye mampu ckp sorry beribu-ribu kali je.(dan berharap akan gnti balik esok la d latest)

gambar pasal 2

sbb gmba ini lagi..

aku ter-stuck dlm traffic-jam for 2 hours.

rasa mcm mahu mati.

snow ni la jugak pn satu..aku kua2 je frm hospital..tibe2 semue dh putih dan tebal.

semue jadi kelam dan kabut.Jalan jadi jammed sbb hal ini.

aku dan anna terseksa.(anna lebih terseksa,sbb die xdpt tmpt duduk dlm bas).

semue jadi semak.

dari dalam bas,sampailah ke jalan raya.

semak..semak..semak..kepala hotak aku pn semak.

semak.

dengan harini la pulak turn aku masak.

dengan kesemakan itu..aku telah menghantar msg kejam kpd blockmate ku.

kesian diorg..sbb aku terus give-up xnk masak arini dan suruh diorg makan masing-masing.(sorry girls..i’ll make it up to u all someday..i promise)

seperti biase..hutang meal dibayar meal jugak nnti.

*******

dari 1330 till 1630..stuck till 1940..arrive almost 2000.

aku mcm nk termampuih.

 

Previous Older Entries