you don’t know anything about this

aku harap tak akan ternanges.

Untuk menganti the whole cycle Peads aku yang aku tak pergi sebab masuk sepital arituh.

dan kebanyakannya bersama cikgu plg “febret” mase blaja Peads.

“Maria Gregorevna” (satu nama yg mungkin aku lupa kot dlm sepluh tahun lagi tapi bukan sekarang).

kini nama itu menghantui aku.

“Maria Gregorevna”

“Maria Gregorevna”

“Maria Gregorevna”

“Maria Gregorevna”

“Maria Gregorevna”

Even sepatutnya dalam kepala aku,

“Peads”

“Peads”

“Peads”

“Peads”

“Peads”

aku rase kalo korang kenal pompuan nie,korang pun akan jadi mcm aku 😦

Tuhan tolonglah…

hantarlah ape2, untuk selamatkan aku.

aku rasa mahu mati bila ber-kelas bersama “Maria Gregorevna” dalam jarak 60cm, mata bertemu mata.

Mata aku xdapat nk tgk notes pun bile die tanye soklan.

Ya.

Sebab jarak kami terlalu dekat.

dan aku rasa seperti mahu berhenti bernafas.

Aku harap satu legenda akan tercipta.

Satu legenda yang best.

Apela nak jadi dengan hidup aku ni?

.:wahai adikku,jangan kau menangis:.

target tidak tercapai hari ini 😦

apa mahu jadi nanti?

aku pun tidak tahu…

aku harap segalanya dipermudahkan Tuhan

****

ibu msg hari ini.

Ayen menanges-nanges mahu balik. Katanya tak mahu duduk asrama.

Ada senior buli die. (biasela tuh, welcoming gift aku kate)

ibu suruh aku kasi nasihat sama Ayen.

dan ibu slalu merujuk pada aku untuk masalah menanges mahu balik xnak tggl di asrama Ayen ini.

Biaselah aku pun berpengalaman dulu..heh~

Bukan ibu saja. Papa juga. Papa hantar msg panjang lebar cerita pasal kesedihan Ayen.

Aku pula malas mahu balas pnjg lebar 😛

Semua asyik mengadu pada aku.

Mereka kasihan dgn Ayen asyik nanges2.

Aku ckp, “bru2 mmg mcm tuh, nnti2 dh lame okla..”

aku mmg wondering habes, “dulu masa aku duduk asrama,klo aku nanges, kt sape la ibu dgn papa mengadu kan???kekekeke:)

Adeh..cmne aku nk kasi semangat kt die to stay?

hisshhh..budak2 sekarang ni..lembik betul. Mcm Ayen nie.(sorry ayen, but this is d truth).

please take me for example, sekolah lg jauh frm Ayen dulu..at least Ayen nye asrama dkt our hometown, Ipoh..kakak???yee..kakak kt Seremban. Ibu ngn papa xpernah smpai Seremban, tapi sbb kakak dpt sekolah kt sane, 1st time diorg smpai Seremban dan hantar kakak sampai ke Seremban. Dulu family kite agak susah, kereta family yg ade pun stakat Mitsubishi 2nd hand yg  Papa beli mase Ayen pun belum lahir lagi. Paling teruk..kerete tuh 2nd hand so, stakat plg jauh penah smpai Penang kot…ke Kedah..tapi Papa pandu jugak kerete tuh pelan2..smpai jugak kitaorg kt Seremban mase tuh.(mule-mule, ibu dgn papa nk sewa kereta yg terrer siket, tapi sbb susah, xcukup bajet..papa pandu jugak kete yg sekarang nie ibu pggil besi buruk papa :)..tengok susah tau dulu..Ayen kene bersyukur dan jadi lebih kuat.Tak mahu merengek lagi mahu balik. Ade banyak lg cerita-cerita sedih dan mengaharukan yg membuatkan kakak menjadi lebih kuat dan xkan menjadi lembik walau jauh dr keluarga tercinta..cukup ini saja kakak beritahu..

nnti Ayen kate “yelaaaa..itu zaman kakak..zaman kite susah, sekarang dh lain..Ayen nk balik jugak!”

Ayen, perjalanan Ayen masih jauh..byk lagi lengkok dan liku perlu dilalui. Hrap Ayen tabah dan sering bersabar.

Ayen kata Ayen mahu balik sbb kene buli dgn senior. Kakak pun kene buli jugak dulu…tapi kakak slalu ingt dlm kepala hotak kakak ni..

“biala,diorg nk buli,nak marah,nak jerit,buatlah..yg penting diorg xboleh sentuh aku,xluak nye,lame2 boring la tuh”

paling brutal bila:

“diorg boleh bwt ape2 kt aku, yg penting aku xkan mati :D”—>ayat yg memerlukan bimbingan ibu bapa untuk bacaan kanak2 muda 🙂 esp you Ayen 🙂

tuh ayat kt ats tuh punyelah nk ckp betapa tgginya tahap stress kakak yg kene buli mse jd junior dulu.

tapi..last2 kakak survived je..despite what happen..berjaye dgn flying colours juga..

konklusinya,

“jangan fikir pasal manusia2 lain yg menyakitkan hati Ayen, tapi fikir pasal orang2 yg menyayangi Ayen dan diri Ayen sendiri”

Aku harap aku berada dekat dgn Ayen.(soon Ayen,2 months more..:) )

Cheer her up.Kasi semangat.Peluk die.

Marah2 comel kenapa nk nanges2 masuk asrama,sedangkan die yg berie-rie nk pergi dulu.

kalau boleh nk duduk sebelah die dalam kelas.tido sebelah die dlm dorm.Mahu kasi support,”you can do it baby!!~” (ini mcm melampau kan? )

ini mmg plg perlu bwt..

ketok kepala senior yg buli adek manje buchuk masam aku ini.Siap ko,nnti aku balik Malaysia.Ko mmg kene.hee~

yela. Golongan adek2 ni mmg manje.Perlu di timang, perlu di backing.

Baru mereka rasa disayangi and rasa they are not alone.kan?

.:it’s LEGEND:.

13th hospital adverd

13th hospital adverd

korang penah kene admit kt sepital, pastu bile dpt discharge amek gmba kenang-kenangan kt sepital itu tak?

aku penah. 😀

nilah 13th hospital yg aku kne admit sbb pneumonia hari tu..

tagline diorg kt gmba blkg tuh “kami bekerja untuk kesihatan anda”

jangan terpedaya dgn gmba tuh.

tepi sungai,ade jambatan.

tapi bile korang dh ade kt ctu..view itu hanya dpt di lihat melalui helikopter saje.

view die klo dr pandangan seorg manusia kecik kt dlm area sepital tuh, tmbh dgn saket skali..huh..mmg xbest.

(sbb itu aku ade lari 2-3-4 kali jap..hehe :p )

di sini aku hingin sangat nk cerite perbezaan duduk di hospital russia dan malaysia:

  • sarung comforter psg sndiri..ade makcik yg msk lepas aku tuh (a.k.a die after bed aku)..die lagi kesian,bed sheet, sarung bantal,sarung selimut semue die kene pasang sndiri…pastu aku lak kesian,bile aku dh bole discharge, semue perkakas katil aku kene bukak sendiri dan hntar kt room khas die..blank kan?
  • pekerja yg serve patient food, lap lantai, tukang cuci, tukang bawak patient(untuk yg xberdaya nk jalan) g x-ray ke, procedure room ke..adalah orang yg sama..yess,diorg bwt mcm2 keje..tapi cm ade shift la, arini pekerja tu serve kt kitchen,esok aku nmpk muke die lap lantai,esk2 aku nmpk die g anta patient lak..iskh2,bape byk jela gaji diorg untuk bwt semue nie kan?
  • haaa…waktu makan. Pekerja kitchen akan jerit..Contoh:breakfast!..lunch!..dinner! dan sume patient dlm ward akan kua frm ward memasing dan berpusu-pusu ke tmpt makansambil membawa sudu dan cawan sendiri,beratur dan baru dpt mkn. (nasib baik lps habes makan letak je pinggan kt tmpt die,xyah basuh).
  • setiap hari ade due kali patient2 akan kene cucuk..ikut la sakit ape..tapi overall sume akan kene cucuk. Satu pukul 10am and lagi satu kul 8pm..bile waktu cucuk pun nurse akan jerit..”cucuk!”..dan sume patient akan berpusu-pusu ke procedure room beratur dan menunggu giliran untuk kene cucuk.
  • lagi satu aku agak xpuas hati..klo nk check body temperature..nurse akan dtg kt ward due kali,satu waktu pagi,satu waktu petang dan akan tnye: “siapa nak ukur suhu badan?” (die berdiri kt depan pintu jek k..and xpandang pun muke2 patient dlm ward tuh)..cube korang pikir,klo lah korang tgh demam sgt2 mase tuh,mne lah ade daye nk jwb “saya!saya mahu ukur ?”…BONGGOK BETUL!
  • then, yg aku plg benci..bile patient kene admit..diorg kt sini xreti nk pasang branular kt tgn patient..diorg mmg xkan psang..so,bile nk kene masuk glucose or electrolyte..die akan cucuk kt pelipap lengan..itu jela..mmg aku wase branular xwujud kt sepital russia. (habes lebam2 pelipat lengan aku byk kali kene cucuk 😦 )
  • pastu klo korang kene bwt blood test ke,xray ke,spirometry ke..ape test yg kene jalan g tmpt die..korang kene g sendiri ok..die akan bgtau tgkat bape,bilik no bape n jgn harap ade nurse akan teman korang..mmg independence habes..kecuali untuk patient yg betul2 xleh jalan,bru korang akan dihantar gune wheel chair.

haa..3 minggu aku kt sini..baru aku merase cmne kehidupan kt hospital russia..mmg pengalaman habes..

unbelievable facts:

  • aku kene admit kt room yg bekas patient aku penah duduk..sungguh xsangka,nasib baik bukan same bed..klo xmmg kebetulan habes.
  • aku wase lawak bile bace case report aku sendiri,sedangkan aku dok bace case report patient lain bile aku ade class internal medicine.
  • aku sgguh teruja apabila berjalan-jalan di hospital ini dgn suar tido,selipar jamban sedangkan aku berlabcoat putih dan berstethoscope mse kelas kt sepital ini.
  • aku pernah lawat physiotherapy depatment dan lihat patient2 bwt physiotherapy..tetibe aku lak yg kene g buat as a patient.
  • setiap kali aku nmpk patient2 lain, “mesti aku cm ade perangai nk “clerk patient” or amik history patient..bile nk start conversation ngn diorg.
  • aku xkan pakse patient aku cucuk antibiotic ikut bontot klo diorg xnak..sbb aku paham perasaan diorg.
  • aku slalu terserempak ngn batchmate aku n senior2 aku yg tgh ade kelas kt sepital ini..even ade yg dpt patient untk di clerk kt ward aku.
  • aku pepandai prescribe diri aku sendiri bile injection antibiotic treatment dh habes,aku xnak lgi g procedure room untuk kene cucuk ngn vitamin dan calcium gluconate..bile wardmate yg lain tnye;”kamu xpg injection ke?”..aku akan jawab”saya xpayah” 🙂  (sbb nurse tuh xkan sibuk2 cari aku pun nk inject, die cm lg suke je,kurang siket org die kene inject)

aku nk hupload gmba totek tp uploader ni bwt perangai lak..gmba tgn aku yg lebam asyik kene cucuk pun xleh nk hapload :(..die kate die penyelamat aku..sbb die amek aku mase aku nk kua sepital nie..hahaha

agak la dgn backpack ko kan totek :)?

terima kasih untuk semue yg sentiasa berada di sisi aku mse aku saket..klo aku nk taip sume name mmg xtertaip..byk sgt :)..i love korang forever..:)

org kate: “kawan ketawa senang mahu cari,kawan menangis susah mahu jumpa”…

kamu kawan yg mana?

dunia itu satu. tapi mengapa ada dua dunia kita berbeza?

kau jangan ingat aku dalam dunia aku saja.
aku juga kadang kala lihat dunia kau.

dunia kita tak sama.
ini bukan salah aku.
ini juga bukan salah kau.

kerana perbezaan dua dunia ini.
kita berdua semakin renggang
semakin menjauh dan mungkin tak lama lagi…
akan hilang.

Hilang.

Hilang yang hilang,bukan tercicir orang akan jumpa.
kau kesah?
aku rasa tidak.
Sebab, kau sibuk dengan dunia kau bukan?
aku?
aku rasa mungkin.
Sebab,kadang-kala aku lihat dunia kau dan teringat.

Tak tahu pula dengan kau.
Kau juga kadang-kala melihat?

Aku tak tahu bagaimana mahu baiki semua ini.
Kejap,
Apa pula yg mahu dibaiki sebenarnya?

Dunia aku?
Dunia kau?

tidak ada kaitan untuk post ini:”kau ibarat burung biru yang bawa kebahagian”-ayat catchy dlm cite doreamon yg aku tonton..ahaks:)

pemberitahuan

ok..aku belom bole discharge.

sudah,itu saja.

is this the end?

alhamdullillah syukur pada Tuhan.

kalau esok semue ok,

“aku boleh kuar..”

wee~~

yeay~~

lalala~~

p/s:ohhh..sakit sgguh leher ini, mcm mne tah aku tido smlm,leher terkehel..adoiii..

boleh tak jangan asyik nak inject je?????

huh!

headache yg melampau sejak pagi. Tak tahan lalu ke kaunter nurse meminta paracetamol.

Tidak lupa juga rasa mcm demam. Minta thermometer sekali mahu ukur suhu.

Ukur suhu.

Demam sikit-37.2 celcius..nurse mahu inject, aku kata xpayah.

sebab aku penah tanye nurse, ape korang inject klo patient demam..?

die jawab: “Antibiotic”–wth, bgla anti-pyretic ke hape, ni antibiotic..huh..

dan aku tau, aku demam bukan sbb bacteria, tapi sbb viral infection (my doc dh sahkan)..it’s viral infction!

so, “xde gunenye antibiotic semue tuh” membazir je..

“just gimme d damn paracetamol!!!enough! xperlu cucuk2 semue.” (aku terjerit dlm hati)

aku minta lagi. “aku mahu paracetamol”…

pstu die bukak almari cari…”paracetamol xde, aspirin ade”

okey..bole..”gimme d freakin aspirin now, this headache is killing me” 😦 (tapi aku yg terkeluar frm mulut: okey .bole)

tapi yg terkeluar x dr mulut nurse: “slalu klo demam kitaorg inject je, xbg aspirin2 nie, klo nk jugak pg tnye doc sndiri”

OMGGGGGGGG!!!!—-mmg menguji kepala hotak aku yg tgh sakit nehh (it’s just an aspirin for God sake, n it’s give no harm!!-except to anyone contraindicated with it, which is NOT me!)

aku dgn sabar dan penuh mcm…”aiiiiii..~~~ berjalan ke bilik doc.

ketuk pintu, dan masuk.

“saya sakit kepala dan ade demam sikit bole saya amik aspirin tnpa perlu kene inject?”

doc: “kan saya dh bgtau awak, demam dan sakit kepala ni bukan sbb pneumonia (aku nye  pneu sbb bacteria)..tapi sbb viral infection, sbb tuh awak rase cm tuh..ya, aspirin boleh..”

TENGOK!!!

kan aku dh kate, xgune nye nurse…habes jatuh martabat aku sbgai student medic tahun keempat, aku tahula wutsoever medicine to consume..ciss~~~

btw,aku pg jmpe doc tuh pn nk cukup syarat je supaya nurse tuh bole bg aspirin tuh kt aku..nsb baik ini bukan english speaking or malay speaking country..klo tak..haihhhh..aku mmg nk melawan mse die xnak kasi aku aspirin tuh..

asyik nak inject orang je..itu je ko tahu!!!

benci.

Previous Older Entries