.:it’s LEGEND:.

13th hospital adverd

13th hospital adverd

korang penah kene admit kt sepital, pastu bile dpt discharge amek gmba kenang-kenangan kt sepital itu tak?

aku penah. 😀

nilah 13th hospital yg aku kne admit sbb pneumonia hari tu..

tagline diorg kt gmba blkg tuh “kami bekerja untuk kesihatan anda”

jangan terpedaya dgn gmba tuh.

tepi sungai,ade jambatan.

tapi bile korang dh ade kt ctu..view itu hanya dpt di lihat melalui helikopter saje.

view die klo dr pandangan seorg manusia kecik kt dlm area sepital tuh, tmbh dgn saket skali..huh..mmg xbest.

(sbb itu aku ade lari 2-3-4 kali jap..hehe :p )

di sini aku hingin sangat nk cerite perbezaan duduk di hospital russia dan malaysia:

  • sarung comforter psg sndiri..ade makcik yg msk lepas aku tuh (a.k.a die after bed aku)..die lagi kesian,bed sheet, sarung bantal,sarung selimut semue die kene pasang sndiri…pastu aku lak kesian,bile aku dh bole discharge, semue perkakas katil aku kene bukak sendiri dan hntar kt room khas die..blank kan?
  • pekerja yg serve patient food, lap lantai, tukang cuci, tukang bawak patient(untuk yg xberdaya nk jalan) g x-ray ke, procedure room ke..adalah orang yg sama..yess,diorg bwt mcm2 keje..tapi cm ade shift la, arini pekerja tu serve kt kitchen,esok aku nmpk muke die lap lantai,esk2 aku nmpk die g anta patient lak..iskh2,bape byk jela gaji diorg untuk bwt semue nie kan?
  • haaa…waktu makan. Pekerja kitchen akan jerit..Contoh:breakfast!..lunch!..dinner! dan sume patient dlm ward akan kua frm ward memasing dan berpusu-pusu ke tmpt makansambil membawa sudu dan cawan sendiri,beratur dan baru dpt mkn. (nasib baik lps habes makan letak je pinggan kt tmpt die,xyah basuh).
  • setiap hari ade due kali patient2 akan kene cucuk..ikut la sakit ape..tapi overall sume akan kene cucuk. Satu pukul 10am and lagi satu kul 8pm..bile waktu cucuk pun nurse akan jerit..”cucuk!”..dan sume patient akan berpusu-pusu ke procedure room beratur dan menunggu giliran untuk kene cucuk.
  • lagi satu aku agak xpuas hati..klo nk check body temperature..nurse akan dtg kt ward due kali,satu waktu pagi,satu waktu petang dan akan tnye: “siapa nak ukur suhu badan?” (die berdiri kt depan pintu jek k..and xpandang pun muke2 patient dlm ward tuh)..cube korang pikir,klo lah korang tgh demam sgt2 mase tuh,mne lah ade daye nk jwb “saya!saya mahu ukur ?”…BONGGOK BETUL!
  • then, yg aku plg benci..bile patient kene admit..diorg kt sini xreti nk pasang branular kt tgn patient..diorg mmg xkan psang..so,bile nk kene masuk glucose or electrolyte..die akan cucuk kt pelipap lengan..itu jela..mmg aku wase branular xwujud kt sepital russia. (habes lebam2 pelipat lengan aku byk kali kene cucuk 😦 )
  • pastu klo korang kene bwt blood test ke,xray ke,spirometry ke..ape test yg kene jalan g tmpt die..korang kene g sendiri ok..die akan bgtau tgkat bape,bilik no bape n jgn harap ade nurse akan teman korang..mmg independence habes..kecuali untuk patient yg betul2 xleh jalan,bru korang akan dihantar gune wheel chair.

haa..3 minggu aku kt sini..baru aku merase cmne kehidupan kt hospital russia..mmg pengalaman habes..

unbelievable facts:

  • aku kene admit kt room yg bekas patient aku penah duduk..sungguh xsangka,nasib baik bukan same bed..klo xmmg kebetulan habes.
  • aku wase lawak bile bace case report aku sendiri,sedangkan aku dok bace case report patient lain bile aku ade class internal medicine.
  • aku sgguh teruja apabila berjalan-jalan di hospital ini dgn suar tido,selipar jamban sedangkan aku berlabcoat putih dan berstethoscope mse kelas kt sepital ini.
  • aku pernah lawat physiotherapy depatment dan lihat patient2 bwt physiotherapy..tetibe aku lak yg kene g buat as a patient.
  • setiap kali aku nmpk patient2 lain, “mesti aku cm ade perangai nk “clerk patient” or amik history patient..bile nk start conversation ngn diorg.
  • aku xkan pakse patient aku cucuk antibiotic ikut bontot klo diorg xnak..sbb aku paham perasaan diorg.
  • aku slalu terserempak ngn batchmate aku n senior2 aku yg tgh ade kelas kt sepital ini..even ade yg dpt patient untk di clerk kt ward aku.
  • aku pepandai prescribe diri aku sendiri bile injection antibiotic treatment dh habes,aku xnak lgi g procedure room untuk kene cucuk ngn vitamin dan calcium gluconate..bile wardmate yg lain tnye;”kamu xpg injection ke?”..aku akan jawab”saya xpayah” 🙂  (sbb nurse tuh xkan sibuk2 cari aku pun nk inject, die cm lg suke je,kurang siket org die kene inject)

aku nk hupload gmba totek tp uploader ni bwt perangai lak..gmba tgn aku yg lebam asyik kene cucuk pun xleh nk hapload :(..die kate die penyelamat aku..sbb die amek aku mase aku nk kua sepital nie..hahaha

agak la dgn backpack ko kan totek :)?

terima kasih untuk semue yg sentiasa berada di sisi aku mse aku saket..klo aku nk taip sume name mmg xtertaip..byk sgt :)..i love korang forever..:)

org kate: “kawan ketawa senang mahu cari,kawan menangis susah mahu jumpa”…

kamu kawan yg mana?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: