jangan cinta bilang benci

saya benci awak!

benci!

benci!

benci!

bila saya ambil keputusan untuk benci awak,

mesti something akan jadi, yang bukan menambahkan kebencian, tetapi menaikkan satu point level kesukaan.

mahu saya beri contoh>??? tidak perlu mungkin…

sila tanya saya sendiri jika mahu tahu, kan?

something…hurmmm~

saya benci ini.

kita macam ada telepathy.

suka dalam diam, benci pun dalam diam.

bercakap dalam diam, tapi mengerti segalanya.

oh, ini macam poyo.

mungkin ada yang sudah termuntah bila baca ini. (aku juga 😛 )

OK. i hate this part of my life!!!

“awak, pinjam eraser bule tak? kenapa la awak kasi saya pensel untuk tulis kisah kite nieeee???”

benci lagi.

🙂

.:wahai adikku,jangan kau menangis:.

target tidak tercapai hari ini 😦

apa mahu jadi nanti?

aku pun tidak tahu…

aku harap segalanya dipermudahkan Tuhan

****

ibu msg hari ini.

Ayen menanges-nanges mahu balik. Katanya tak mahu duduk asrama.

Ada senior buli die. (biasela tuh, welcoming gift aku kate)

ibu suruh aku kasi nasihat sama Ayen.

dan ibu slalu merujuk pada aku untuk masalah menanges mahu balik xnak tggl di asrama Ayen ini.

Biaselah aku pun berpengalaman dulu..heh~

Bukan ibu saja. Papa juga. Papa hantar msg panjang lebar cerita pasal kesedihan Ayen.

Aku pula malas mahu balas pnjg lebar 😛

Semua asyik mengadu pada aku.

Mereka kasihan dgn Ayen asyik nanges2.

Aku ckp, “bru2 mmg mcm tuh, nnti2 dh lame okla..”

aku mmg wondering habes, “dulu masa aku duduk asrama,klo aku nanges, kt sape la ibu dgn papa mengadu kan???kekekeke:)

Adeh..cmne aku nk kasi semangat kt die to stay?

hisshhh..budak2 sekarang ni..lembik betul. Mcm Ayen nie.(sorry ayen, but this is d truth).

please take me for example, sekolah lg jauh frm Ayen dulu..at least Ayen nye asrama dkt our hometown, Ipoh..kakak???yee..kakak kt Seremban. Ibu ngn papa xpernah smpai Seremban, tapi sbb kakak dpt sekolah kt sane, 1st time diorg smpai Seremban dan hantar kakak sampai ke Seremban. Dulu family kite agak susah, kereta family yg ade pun stakat Mitsubishi 2nd hand yg  Papa beli mase Ayen pun belum lahir lagi. Paling teruk..kerete tuh 2nd hand so, stakat plg jauh penah smpai Penang kot…ke Kedah..tapi Papa pandu jugak kerete tuh pelan2..smpai jugak kitaorg kt Seremban mase tuh.(mule-mule, ibu dgn papa nk sewa kereta yg terrer siket, tapi sbb susah, xcukup bajet..papa pandu jugak kete yg sekarang nie ibu pggil besi buruk papa :)..tengok susah tau dulu..Ayen kene bersyukur dan jadi lebih kuat.Tak mahu merengek lagi mahu balik. Ade banyak lg cerita-cerita sedih dan mengaharukan yg membuatkan kakak menjadi lebih kuat dan xkan menjadi lembik walau jauh dr keluarga tercinta..cukup ini saja kakak beritahu..

nnti Ayen kate “yelaaaa..itu zaman kakak..zaman kite susah, sekarang dh lain..Ayen nk balik jugak!”

Ayen, perjalanan Ayen masih jauh..byk lagi lengkok dan liku perlu dilalui. Hrap Ayen tabah dan sering bersabar.

Ayen kata Ayen mahu balik sbb kene buli dgn senior. Kakak pun kene buli jugak dulu…tapi kakak slalu ingt dlm kepala hotak kakak ni..

“biala,diorg nk buli,nak marah,nak jerit,buatlah..yg penting diorg xboleh sentuh aku,xluak nye,lame2 boring la tuh”

paling brutal bila:

“diorg boleh bwt ape2 kt aku, yg penting aku xkan mati :D”—>ayat yg memerlukan bimbingan ibu bapa untuk bacaan kanak2 muda 🙂 esp you Ayen 🙂

tuh ayat kt ats tuh punyelah nk ckp betapa tgginya tahap stress kakak yg kene buli mse jd junior dulu.

tapi..last2 kakak survived je..despite what happen..berjaye dgn flying colours juga..

konklusinya,

“jangan fikir pasal manusia2 lain yg menyakitkan hati Ayen, tapi fikir pasal orang2 yg menyayangi Ayen dan diri Ayen sendiri”

Aku harap aku berada dekat dgn Ayen.(soon Ayen,2 months more..:) )

Cheer her up.Kasi semangat.Peluk die.

Marah2 comel kenapa nk nanges2 masuk asrama,sedangkan die yg berie-rie nk pergi dulu.

kalau boleh nk duduk sebelah die dalam kelas.tido sebelah die dlm dorm.Mahu kasi support,”you can do it baby!!~” (ini mcm melampau kan? )

ini mmg plg perlu bwt..

ketok kepala senior yg buli adek manje buchuk masam aku ini.Siap ko,nnti aku balik Malaysia.Ko mmg kene.hee~

yela. Golongan adek2 ni mmg manje.Perlu di timang, perlu di backing.

Baru mereka rasa disayangi and rasa they are not alone.kan?

.:it’s LEGEND:.

13th hospital adverd

13th hospital adverd

korang penah kene admit kt sepital, pastu bile dpt discharge amek gmba kenang-kenangan kt sepital itu tak?

aku penah. 😀

nilah 13th hospital yg aku kne admit sbb pneumonia hari tu..

tagline diorg kt gmba blkg tuh “kami bekerja untuk kesihatan anda”

jangan terpedaya dgn gmba tuh.

tepi sungai,ade jambatan.

tapi bile korang dh ade kt ctu..view itu hanya dpt di lihat melalui helikopter saje.

view die klo dr pandangan seorg manusia kecik kt dlm area sepital tuh, tmbh dgn saket skali..huh..mmg xbest.

(sbb itu aku ade lari 2-3-4 kali jap..hehe :p )

di sini aku hingin sangat nk cerite perbezaan duduk di hospital russia dan malaysia:

  • sarung comforter psg sndiri..ade makcik yg msk lepas aku tuh (a.k.a die after bed aku)..die lagi kesian,bed sheet, sarung bantal,sarung selimut semue die kene pasang sndiri…pastu aku lak kesian,bile aku dh bole discharge, semue perkakas katil aku kene bukak sendiri dan hntar kt room khas die..blank kan?
  • pekerja yg serve patient food, lap lantai, tukang cuci, tukang bawak patient(untuk yg xberdaya nk jalan) g x-ray ke, procedure room ke..adalah orang yg sama..yess,diorg bwt mcm2 keje..tapi cm ade shift la, arini pekerja tu serve kt kitchen,esok aku nmpk muke die lap lantai,esk2 aku nmpk die g anta patient lak..iskh2,bape byk jela gaji diorg untuk bwt semue nie kan?
  • haaa…waktu makan. Pekerja kitchen akan jerit..Contoh:breakfast!..lunch!..dinner! dan sume patient dlm ward akan kua frm ward memasing dan berpusu-pusu ke tmpt makansambil membawa sudu dan cawan sendiri,beratur dan baru dpt mkn. (nasib baik lps habes makan letak je pinggan kt tmpt die,xyah basuh).
  • setiap hari ade due kali patient2 akan kene cucuk..ikut la sakit ape..tapi overall sume akan kene cucuk. Satu pukul 10am and lagi satu kul 8pm..bile waktu cucuk pun nurse akan jerit..”cucuk!”..dan sume patient akan berpusu-pusu ke procedure room beratur dan menunggu giliran untuk kene cucuk.
  • lagi satu aku agak xpuas hati..klo nk check body temperature..nurse akan dtg kt ward due kali,satu waktu pagi,satu waktu petang dan akan tnye: “siapa nak ukur suhu badan?” (die berdiri kt depan pintu jek k..and xpandang pun muke2 patient dlm ward tuh)..cube korang pikir,klo lah korang tgh demam sgt2 mase tuh,mne lah ade daye nk jwb “saya!saya mahu ukur ?”…BONGGOK BETUL!
  • then, yg aku plg benci..bile patient kene admit..diorg kt sini xreti nk pasang branular kt tgn patient..diorg mmg xkan psang..so,bile nk kene masuk glucose or electrolyte..die akan cucuk kt pelipap lengan..itu jela..mmg aku wase branular xwujud kt sepital russia. (habes lebam2 pelipat lengan aku byk kali kene cucuk 😦 )
  • pastu klo korang kene bwt blood test ke,xray ke,spirometry ke..ape test yg kene jalan g tmpt die..korang kene g sendiri ok..die akan bgtau tgkat bape,bilik no bape n jgn harap ade nurse akan teman korang..mmg independence habes..kecuali untuk patient yg betul2 xleh jalan,bru korang akan dihantar gune wheel chair.

haa..3 minggu aku kt sini..baru aku merase cmne kehidupan kt hospital russia..mmg pengalaman habes..

unbelievable facts:

  • aku kene admit kt room yg bekas patient aku penah duduk..sungguh xsangka,nasib baik bukan same bed..klo xmmg kebetulan habes.
  • aku wase lawak bile bace case report aku sendiri,sedangkan aku dok bace case report patient lain bile aku ade class internal medicine.
  • aku sgguh teruja apabila berjalan-jalan di hospital ini dgn suar tido,selipar jamban sedangkan aku berlabcoat putih dan berstethoscope mse kelas kt sepital ini.
  • aku pernah lawat physiotherapy depatment dan lihat patient2 bwt physiotherapy..tetibe aku lak yg kene g buat as a patient.
  • setiap kali aku nmpk patient2 lain, “mesti aku cm ade perangai nk “clerk patient” or amik history patient..bile nk start conversation ngn diorg.
  • aku xkan pakse patient aku cucuk antibiotic ikut bontot klo diorg xnak..sbb aku paham perasaan diorg.
  • aku slalu terserempak ngn batchmate aku n senior2 aku yg tgh ade kelas kt sepital ini..even ade yg dpt patient untk di clerk kt ward aku.
  • aku pepandai prescribe diri aku sendiri bile injection antibiotic treatment dh habes,aku xnak lgi g procedure room untuk kene cucuk ngn vitamin dan calcium gluconate..bile wardmate yg lain tnye;”kamu xpg injection ke?”..aku akan jawab”saya xpayah” 🙂  (sbb nurse tuh xkan sibuk2 cari aku pun nk inject, die cm lg suke je,kurang siket org die kene inject)

aku nk hupload gmba totek tp uploader ni bwt perangai lak..gmba tgn aku yg lebam asyik kene cucuk pun xleh nk hapload :(..die kate die penyelamat aku..sbb die amek aku mase aku nk kua sepital nie..hahaha

agak la dgn backpack ko kan totek :)?

terima kasih untuk semue yg sentiasa berada di sisi aku mse aku saket..klo aku nk taip sume name mmg xtertaip..byk sgt :)..i love korang forever..:)

org kate: “kawan ketawa senang mahu cari,kawan menangis susah mahu jumpa”…

kamu kawan yg mana?

hitam itu menawan,putih itu…?

OMG!!!!!!!!!!!!

okey sudah cukup.itu saja~

***********

aku mahu cerita kuasa

contra-attraction

siapa di sini warna kulitnya agak tanned, or sehinggalah boleh dikatakan hitam manis paling habes hitam gelap mcm arang?

aku mahu mengaku kulit aku tanned (bajet xceli kulit putih cume tanned cpt duk sun-tanning bwh sun..ahaks :P)

lepas itu..

dalam golongan2 yg tersebut di atas itu,termasuk aku, siapa pula yg seringkali dipuji gigi korang:(exception untuk siapa2 yg ade masalah gigi, gigi xberape nk cun dan perokok tegar yg giginya mmg berkarat xbole nk diselamatkan lg)

“amboiiii..putihnya gigi, ubat gigi apa ang pkai ni?bgtau sket..cheq nk cuba”

“putihnya gigi die”!!!

“aku wase gigi ko plg putih antare semue”

kalau korang la kan..korang dpt dialog2 cm neh, adakah korang akan rase bangge atau rase itu satu penghinaan yg indirect terhadap ke-tanned-an warna kulit korang?

aku pun confius…xtau mne satu betui…

aku wase ni mcm xaci kan?For example, seorang minah atau mamat..tgk rupe atau muke..bukanlah cantik atau kacak sgguh..tapi sbb diorg2 nih putih melepak,bak salji-salju…

“fuyyyooo..cun siot”

“perghhh..kacak gilerrr”

bwk mai siket..meh aku tanned kan kulit mereka yg putih salji-salju tuh..haaa..pastu aku nk tgk,ade lg tak perkataan cun atau kacak akan terkeluar dr mata2 yg memandang.. :D…

bak kate nenek aku : “ala..ape sgtlah..harapkan putih je..yg lain bukanye lawa pun~~” (bile die xmahu aku down sgt..kekeke)

padahal,slalu nenek aku mmg suke kutuk aku dgn kulit aku yg agak tanned ini (atah,nadia tahu atah putih sgguh, tapi atah jangan gelak lebih-lebih..)

*atah:(panggilan aku kepada nenek sebelah ibu)

atah slalu buat lawak sarcastic..contohnya mse aku kecik2 dulu,

“alalalala..mcm anak cina juai sayoq”-bila ibu belikan satu short pant ngn blazer dan t-shirt untuk aku pkai mse raye.

anak cina juai sayoq???? sarcastic sgguh..

pernah sekali..aku balik dr mengaji quran di waktu tgahari yg panas nk mampuih,masuk2 rumah je..atah terus ketawa berdekah-dekah tanpa henti melihat aku..aku tnye,”kenape?”

atah ketawa lagi…

dan berkata: “atah tgk nadia gelap sgt..atah xnmpk sape td…”

saje je!!!!mmg la..panas kt lua tuh..org kulit gelap..kene matahari siket..bukannye aku jd merah2 mcm udang kene bakar,tapi mstila berjelaga mcm arang..cett~~~~

******************

MELAMPAU AKU NEH..DUK KUTUK2 ORG KULIT PUTIH PULAK…HEHEH :))) tmbah ngn kisah xpuas hati aku lakss..kekeke~~

aku tau ade jugak hape org kulit cerah yg pernah la jugak ade org puji gigi diorg putih..tapi perasaan dan intuition aku mengatakan org kulit gelap, frequency nya mungkin lebih tggi dr korang2 yg kulit cerah.. (rase mcm nk bwt kajian/studies/bancian pulak untuk membuktikan ape yg aku fikir benar..hee~)

at least hitam itu menawan dan penuh misteri…hahahahaha 😀

fight for my rights

my fellow junior: siti hajar mohd farid…admitted here at d same hspital, for the same diagnose-pneumonia..but she been here for almost 2 weeks already..

hajar mcm senior aku kt sini.die byk bagi tips pasal kehidupan kt ward dan mcm mane nk get social ngn pesakit-pesakit lain. die selalu temankan aku. kitaorg slalu makan dan jalan same2.aku selalu tumpang bilik air die ( sbb ward die ward vvip).dan kitaorg gelak ketawa tgk cite klakar same2, pastu setiap kali aku kene pg injection msti hajar temankan,aku xsuruh pun, tp die akan pg same2 dgn aku..tapi sekarang hajar dh kua..

aku tinggal seorang lagi 😦 dan tiada org teman aku pg injection kt procedure room 😦

lepas hajar keluar, aku bwt drama ayaq mata xmau kene cucuk bontot…aku menangis-nangis mcm budak kecik xnak kene cucuk ..(sebenarnya aku okey saje pg cucuk semue, tapi the last shot-before drama,

a.k.a yg ketiga-belas kali nye cucuk bontot, sgt sakit..aku jd trauma dan sbb itu aku bwt drama :p )..btw,hajar kate,

“kak nad, xpayahla nk kire2 bape kali kene cucuk bontot or msk IV,nnti punyela byk kali smpai tidak terkire banyaknye,smpai kite malas dh nk kire lagi..”

(me:hajar, i’m still counting right now..10 bontot injection,19 IV injection)—>if i’m not mistaken..lalala~

*******

nasib baik makcik2 se-ward aku ingt aku bukan buat perangai gedik..(tp aku bukan geds nk nanges,aku mmg takot dowh, kene cucuk kt ctu lg 😦 )

bile aku menangis berdrama malam itu, semue org beri perhatian pada aku.—>tgk setiap kejadian ade hikmahnya,nangesla slalu 😛

even makcik ward sebelah menghulurkan buah-buahan tanda memujuk aku yg ala2 gedik menangis xtahu malu ini..hee~

makcik baju merah febret aku pulak, bagi aku satu bar cokelat, pujuk aku supaya berhenti nanges…tapi bile die kate pada aku,”jgn nanges lagi,sudah berhenti..”—>tindakan reflex:lagila kita mahu nanges kan??

last2..nasib baik harituh aku xpayah di inject kt bontot, nurse kate: esok, pegi mintak kt doc nk inject IV..yeay~!!!terus air mate aku berhenti mengalir-galir mcm air paip yg terbukak xbule tutup.:P

********

manusia akan adapt untuk keadaan sekeliling.

aku manusia. Jadi aku adapt. 🙂

aku sudah boleh terima kenyataan, bahawa aku sakit dan aku perlu treatment di sini.

aku hanya perlu lalui semue ini dengan sabar dan enjoy d moment.

harap aku lekas sembuh dan boleh pulang untuk habeskan cycle, study untuk exam sem, have an excellent result dan pulang~ ke Malaysia!!!! 🙂

p/s:aku penah ade impian untuk jadi pesakit di hospital dan tulis belog dari bed pasakit dan cerita perasaan dan pengalaman aku..aku ingt ini hanya akan terjadi dlm drama tv, tp ini tidak lagi drama tv bayangan aku, tapi drama hidup aku 🙂

Bento kyaraben:presentation is as important as preparation

“bila kamu berhenti mengejar dan kamu yang dikejar…”

**************

aku tgh layan satu cite Jepun dan ternampak satu bende comel nk mati.

Comel betul.

Buat aku angkat tangan letak kt muka dan tarik-tarik kulit muka aku.

Comel betul-betul.

Aku tekan butang previous nk tgk bende comel tuh.

Tak cukup lagi…

Aku siap pause lagi scene tuh.Nak tgk betul-betul bende comel tuh.

Mate aku yg sepet ni terus terbukak besar mcm katun jepun kalau diorg nmpk bende-bende diorg suka.

Air mata aku pun nk terkeluar sbb comel gile bende tuh.Aku juga rasa mahu terjerit, “COMEL!!!!!!”

“weyyyyyy..apesal comel nk mampus nieee???” kata aku 🙂

bende comel yg aku cakap tadi

Ni la die. “Bento“-lunch set org Jepun.Ade banyak jenis bento dan ini jenis “kyaraben

Ape?

Biase jer?tak comel pun?

Tapi, kan comel tuh?raksakse Totoro dlm bekas tgh tido ternganga dan die tido atas sayur-sayur tuh..

kawai-kawai ee dess”

ok xpe.Tingkatkan lagi tahap kecomelan dengan ini:

korang sanggup makan ni?

dan lagi…

kucing riang ria dlm bekas.

aku terus berangan nk buat bento kyaraben ni.

Lepas tuh,aku letak atas meje,duduk dan tengok je,xnak makan.Comel sgt dowh xsanggup makan.

Kalau yg aku bwt nnti comel lagu yg atas-atas tuh la.

Kalau tak…

“hello :),nguppp..” hehe.

Ngupp pn ngupp jugak..tapi tgk la,halal ke haram jgn pakai bantai je..Astagfirullahalazim..mcm nie :p

amaran: babi itu kan HARAM

haha.

macam-macam binatang ada

korang tengok gamba kt atas tuh.Perasan x?ade satu raksakse kt bawah.Die bwt dr sayur hijau.Comel kan?

Kalau aku xsuke sayur pun,aku terus suke.

Tapi raksakse hijau tuh mcm raksakse yg ultromen lawan dlm cite die kan?

klo budak-budak yg xnak jugak makan sayur even kite dh bwt bentuk raksakse nie,mesti die kate sbb raksakse jahat,dan die xnak jadi raksakse.kan?

xgune pnye budak~ciss.xpe..kite bwt bentuk superhero pulak atau katun fav diorg..

super mario

WALL-E..drama majority tanpa dialog yg sweet~

meatballs tuh nmpk sedap

untuk sape-sape yg suke duduk depan lappy or com or main nintendo,ini untuk anda..

kreativiti yg melampau

ingat senang nk bwt bentuk-bentuk ni?Susah woo~~sbb tuh aku search jugak la care-care nk bwt.Rupenye-rupenye diorg kt Jepun ade jual acuan die,mcm klo korang nk buat bentuk Hello Kitty ade la acuan kepala hello kitty tuh diorg jual.Dan bermacam-macam lagi!!! (ini buat aku mahu terbang terus ke Jepun dan beli)

melampau pulak.

tapi klo buat gune tangan je xde acuan,korang rse jadi x?

asyik main game jew,makan jom

dan berlambak-lambak lagi bento kyaraben yg comel..

sungguh berlambak..aku search gmba-gmba bento kyaraben dan tekup muke kt bantal

sebab semue..mmg semue..”alaaaaaaa comelnyerrrrrr”

melampau tak klo aku amik culinary arts nye course untuk blaja bwt bento kyaraben nih?

hehee..ya aku rase itu agak melampau kerana yang ade ni pun masih tidak terhabes.

sekian.

p/s:sape-sape yg bwtkan bento kyaraben ni untuk aku,mmg la..

mmg ape ek?mmg..hiisshh~~waa sukenyerrr,sape-sape amik culinary arts bwt bento kyaraben,knal leh?>hee~

in my mind in your dreams

sakit tekak dan tidak reti-reti berhenti minum air sejuk.

kong-kong (bunyi aku batuk)

aku irritated dengan batuk ini.

Sorry juga untuk sesiapa yg ter-irritated.

****

minta-minta dan minta (even aku mintak sekali je..tp kire byk sbb mcm2 hal mintak)

“aku malu la nk mintak-mintak nih..”

macam mne nk mintak ngn heartless ek?

orang yang meminta pun segan,mcm mane lak ngn  orang yg diminta?

ape la korang rase apabila diminta kan?

ke korang xrase ape2?

hissshhhhh~

aku benci perasaan ini. 😦

kan best klo xpayah mintak, tapi bagi je…

tapi kesian pulak org yg asyik bagi je kan?

*****

ape pasal blok aku bau rokok lak nih?

ade org isap rokok kew?

ke aku yg hisap??

hehe.

******

in your dreams

 

Previous Older Entries